• Mangor & Nagel, Nyt P-hus i bydelen Musicon i Roskilde

P-Hus Indfaldet i Musicon

Bæredygtigt og skabt til liv 

Der er meget få ting på Musicon, som er ensartede og konforme. Vinderprojektet fra Mangor & Nagel og MT Højgaard er lige netop sådan – unikt og helt sit eget. Det er noget så sjældent som et kreativt parkeringshus med en stærk arkitektonisk holdning.
Helt i tråd med udviklingen af området i øvrigt bliver det et byggeri, hvor bæredygtighed og plads til sport og kreativitet er prioriteret højt.

P-huset bliver en bygning, der kan mere end blot at rumme en masse parkerede biler. En skulpturel trappe forbinder alle husets niveauer. Rå containere giver et markant udtryk og sammenhæng til andre dele af Musicon. Og ikke mindst inviterer bygningen til bevægelse og ophold i ”Indskydelsen” – et ekstra lag, som bygges uden på p-husets sydlige del.

Der arbejdes også med en ”Street Cave” i stueniveau, hvor streetbikere og skatere vil sørge for, at det summer af liv. På toppen af ”Indskydelsen” vil beboerne i de nærmeste boligbyggerier kunne dyrke grøntsager og krydderurter i taghaven.

En hyldest til hele Musicons DNA

Hovedideen har været at skabe et enkelt og overskueligt parkeringshus, hvor ankomsten mod syd sætter en stemning i bevægelse og bidrager til at forstærke den indre forståelse af indskydelsen – det er hele Musicons DNA samlet på ét sted. Det udspiller sig i facaden som et styret, opløst, råt og uspoleret element, som giver en hel ny betydning til begrebet P-hus.

En bydel med plads til store visioner

Mens der bliver masser af metal og gang i den på den sydlige facade, bliver de tre øvrige facader beklædt med et transparent net af corténstål, som skal dækkes af slyng- og klatreplanter. På den måde bliver p-huset også en rolig og grøn kontrast til det industrielle udtryk, som præger flere andre dele af Musicon.
Selve byggeriet bliver også ”grønt”. Der anvendes stål, så p-huset kan skilles ad, og de enkelte dele kan genbruges. Desuden anvendes store mængder genindbygget beton frem for at fremstille nyt. Dermed bliver der også en stor CO2-besparelse, idet der skal transporteres færre nye materialer til byggepladsen.

Klima og Energi mål

Projektet understøtter målene i Roskilde Kommunes Strategisk Klima- og Energiplan og er en af de cases, der arbejdes med i det store EU-projekt CityLoops.

Segment
Erhverv
Kultur
Type
Nybyggeri
År start
2020 -
Bygherre
Roskilde Kommune
Entreprise
Totalentreprise
Arkitekt
Mangor & Nagel A/S
Ingeniør
MT Højgaard Design & Engineering
Entreprenør
MT Højgaard A/S
Størrelse
7.370 m2
Byggesum
34,6 mio. kr.
Ydelser
dispositionsforslag
myndighedsprojekt
skitsering

Jakob Andersen

Teknisk direktør, partner og afdelingschef Roskilde
Bygningskonstruktør
Telefon