• Indfaldet, nyt parkeringshus på Musicon i Roskilde, tegnet af Mangor & Nagel

Nyt p-hus bliver bæredygtigt og skabt til liv

Der er meget få ting på Musicon, som er ensartede og konforme. Vinderprojektet fra Mangor & Nagel og MT Højgaard er lige netop sådan – unikt og helt sit eget. Det er noget så sjældent som et kreativt parkeringshus med en stærk arkitektonisk holdning.

Sammen med entreprenørkoncernen MT Højgaard har vi netop vundet opgaven med at opføre et parkeringshus i bydelen Musicon i Roskilde. Og helt i tråd med udviklingen af området i øvrigt bliver det et byggeri, hvor bæredygtighed og plads til sport og kreativitet er prioriteret højt.

Allerede på afstand vil man fornemme, at her er en bygning, der kan mere end blot at rumme en masse parkerede biler. En skulpturel trappe forbinder alle husets niveauer. Rå containere giver et markant udtryk og sammenhæng til andre dele af Musicon. Og ikke mindst inviterer bygningen til bevægelse og ophold i ”Indskydelsen” – et ekstra lag, som bygges uden på p-husets sydlige del.

Der arbejdes også med en ”Street Cave” i stueniveau, hvor streetbikere og skatere vil sørge for, at det summer af liv. På toppen af ”Indskydelsen” vil beboerne i de nærmeste boligbyggerier kunne dyrke grøntsager og krydderurter i taghaven.

En hyldest til hele Musicons DNA

”Hovedidéen har været at skabe et enkelt og overskueligt parkeringshus, hvor ankomsten mod syd sætter en stemning i bevægelse og bidrager til at forstærke den indre forståelse af indskydelsen – det er hele Musicons dna DNA samlet på ét sted. Det udspiller sig i facaden som et styret, opløst, råt og uspoleret element, som giver en hel ny betydning til begrebet P-hus,” lyder det fra sagsarkitekt Lars Rath fra arkitektfirmaet Mangor & Nagel.

Mangor & Nagels lokale afdeling få hundrede meter fra Musicon, har i forvejen sat et solidt aftryk på Musicon. Her har vi tegnet de 92 ungdomsboliger i Noden, som stort set bliver nabo til det nye parkeringshus.

En bydel med plads til store visioner

”Musicon er en bydel, hvor vi tænker ud af boksen. Her skaber Roskilde Kommune unikke løsninger sammen med både store udviklere og lokale ildsjæle. Som en del af Musicons nye kvarter, Indfaldet, får vi nu en visuelt indbydende løsning til parkering, samtidig med at bydelen får endnu flere attraktive rammer for leg, bevægelse og fællesskaber. Tilmed i en bygning, hvor vi både anvender dele fra tidligere byggerier i området og forbereder for genanvendelse i fremtiden ved at lade huset gå ind i en virtuel materialebank på Musicon,” siger borgmester Tomas Breddam.

Mens der bliver masser af metal og gang i den på den sydlige facade, bliver de tre øvrige facader beklædt med et transparent net af corténstål, som skal dækkes af slyng- og klatreplanter. På den måde bliver p-huset også en rolig og grøn kontrast til det industrielle udtryk, som præger flere andre dele af Musicon.

Selve byggeriet bliver også ”grønt”. Der anvendes stål, så p-huset kan skilles ad, og de enkelte dele kan genbruges. Desuden anvendes store mængder genindbygget beton frem for at fremstille nyt. Dermed bliver der også en stor CO2-besparelse, idet der skal transporteres færre nye materialer til byggepladsen.

Fakta

  • Musicons første parkeringshus opføres i bydelens østligste del i det nye kvarter Indfaldet.
  • Adgangen kommer til at ske fra Køgevej via Stenkrogen og den nye vej Optakten.
  • P-huset bliver opført i både genbrugsbeton og med materialer, som tidligere har været en del af andre byggerier i Roskilde Kommune.
  • Projektet understøtter målene i Roskilde Kommunes Strategisk Klima- og Energiplan og er en af de cases, der arbejdes med i det store EU-projekt CityLoops.
  • Det visionære parkeringshus skabt i samarbejde mellem arkitektvirksomheden Mangor & Nagel, MT Højgaard Design & Engineering og Astron S.A.
  • Roskilde Kommune er bygherre, og p-huset ventes at stå færdigt i løbet af 2021.
     

Lise Meyer-Holdt

Kommunikation
Cand.soc i politisk kommunikation & ledelse
Telefon

Flere nyheder